Beregeningsplan opstellen

Voor beplanting, borders, gazons, hagen en tuinen is het van groot belang om op het juiste moment in de juiste hoeveelheid water te worden voorzien. Dat kan handmatig, maar een beregeningssysteem kan daarbij ontzettend helpend zijn.. nooit meer nadenken over de besproeiing, altijd beregening in de juiste mate en ook een besproeide tuin terwijl u zelf niet thuis bent.

Een beregeningssysteem draagt bij aan een onderhoudsvriendelijke en gezonde tuin met een levendige uitstraling. De installatie van een beregeningssysteem begint bij het opstellen van een beregeningsplan. Daarover, en over de stappen erna, vertellen we graag meer.

Waarom een beregeningsplan?

U wilt graag een tuin die in topconditie is, die weinig onderhoud vraagt en die er groen en levendig bij staat? Een beregeningssysteem is in veel gevallen een waardevolle toevoeging. Het realiseren van een beregeningssysteem start met een beregeningsplan.

Een beregeningsplan zorgt voor een efficiënt beregeningssysteem. Bij het opstellen van een beregeningsplan wordt nagedacht over diverse zaken, zoals:

Door hier van te voren grondig onderzoek naar te doen en alles goed in een plan te verwerken, kunt u na de aanleg optimaal profiteren van de voordelen van geautomatiseerde beregening. Want, met een beregeningsplan zorgt u dat de verschillende onderdelen van het systeem, zoals de sproeiers, druppelslangen, leidingen, afsluiters en eventuele besturingscomputers, nauwkeurig op elkaar afgestemd zijn.

Bij een goed ingesteld beregeningssysteem hoeft u nooit meer zelf te slepen met slangen en sproeiers, wordt de tuin gelijkmatig besproeid, droogt beplanting niet uit en bespaart u op water door gerichte beregening. Kortom, een besparing in tijd en water!

De perfecte beregening van uw tuin

Wanneer u investeert in het beregeningssysteem voor uw tuin dan wilt u uiteraard een perfect eindresultaat. Dat eindresultaat omvat dat:

Het realiseren van dit eindresultaat begint met de informatieverzameling voor het beregeningsplan en het opstellen van dit plan.

Informatieverzameling voor het beregeningsplan

Een goed beregeningsplan is volledig afgestemd op uw gazon en de beplanting in uw tuin. De grootte van uw tuin speelt uiteraard ook een belangrijke rol.

Om een beregeningsplan op te kunnen stellen is informatie nodig:

Bij het opstellen van een beregeningsplan wordt veel gebruik gemaakt van zones. Veel tuinen kunnen worden opgesplitst in zones. Iedere zone kan een eigen type aan beplanting hebben, met een eigen behoefte aan de hoeveelheid water. Ook de ligging en de capaciteit van de waterpomp kunnen een rol spelen bij de indeling van de zones.

beregeningsplan_tuin

Beregeningsplan opstellen

Wanneer alle benodigde informatie is verzameld kan het plan voor de beregening worden opgesteld. Wanneer u zelf kennis heeft omtrent beregeningssystemen, tuinen en beplanting kunt u hier zelf mee aan de slag. Heeft u deze kennis niet? Dan is het de moeite waard om een beregeningsspecialist in te schakelen voor een gelijkmatige tuinberegening. Waterwel ontzorgt u graag op dit gebied!

Bij een beregeningsplan gaat het om het maken van de juiste keuzes.

#1: welk water wordt er gebruikt?

De beregening van tuinen kan met diverse soorten water worden gerealiseerd:

#2: handmatige of automatische beregening?

Bij automatisch beregening wordt doormiddel van een beregeningscomputer en een beregeningsprogramma de gehele tuin beregend. Het resultaat? De hele tuin wordt optimaal beregend zonder dat u er zelf naar om hoeft te kijken. U kunt ook kiezen voor handmatige beregening, hierbij houdt u zelf in de gaten wanneer de beregening nodig is en zit u zelf aan de knoppen.

#3: het type sproeier

Bij het opstellen van een beregeningsplan wordt ook nagedacht over het type sproeier. Iedere toepassing kan behoefte hebben aan een ander type sproeier. Ook ieder type beplanting kan invloed hebben op de keuze van de sproeier. Zo heeft een nevelsproeier bijvoorbeeld een heel fijn sproeibeeld waardoor bloemen en planten niet beschadigen.

De sproeitypes die we onderscheiden zijn: tuinsproeiers, nevelsproeiers, pop-up sproeiers, druppelslangen en zweetslangen.

Realisatie van de beregening

Na het opstellen van het beregeningsplan en het indelen van de tuin zones kan de realisatie van het beregeningssysteem beginnen. Het grondwerk wordt verricht, de watervoorziening wordt aangelegd en de beregeningscomputers worden ingesteld.

Wanneer dit goed is ingesteld kunt u de volledige beregening van uw tuin overlaten aan de beregeningsautomaat. Een handmatige aansturing behoort ook tot de mogelijkheden.

Tips bij tuinberegening

Bij de beregening van een tuin zijn er een aantal tips en weetjes die u op weg kunnen helpen.

beregeningsplan-waterwel

Een Waterwel beregeningsplan

Een beregeningsplan en het eruit voortvloeiende beregeningssysteem zorgen voor een prachtig onderhouden tuin in optimale bloei. Het beregeningsplan zorgt dat de gezondheid en de uitstraling van de tuin naar het hoogste niveau wordt getild.

Waterwel realiseert al jarenlang tuinberegeningssystemen voor particulieren en hoveniers. De plannen en systemen die we leveren zijn praktisch, innovatief en professioneel. Ook voor uw tuin maken we graag een beregeningsplan op maat. Laat u adviseren voor een passend beregeningsplan en beregeningssysteem! Neem contact met ons op.