Alles over het aanleggen van een strakke vijver

Een strakke vijver in de tuin is een prachtige aanvulling op het tuinontwerp. Van een strakke spiegelvijver of prachtige koivijver tot een natuurlijke zwemvijver, de mogelijkheden zijn eindeloos. We vertellen u graag meer over de mogelijkheden voor een strakke vijver in uw tuin. Laat u inspireren!

Header-betonnen-vijvers-crop2-1600x682

Strakke vijver of spiegelvijver?

Tijdens uw zoektocht naar een strakke vijver heeft u waarschijnlijk de term spiegelvijver voorbij zien komen. Dat is geen toeval, want een spiegelvijver is vrijwel altijd strak vormgegeven. Een spiegelvijver wordt zo gebouwd dat het water een goede spiegelende werking heeft. Een strakke vormgeving is hierin belangrijk en vaak wordt de vijver ook ondiep gebouwd. Een spiegelvijver is dus een strakke vijver die gebouwd is om het water zo goed mogelijk te laten spiegelen.

Waar moet ik op letten bij het ontwerpen van een strakke vijver?

Bij het ontwerpen van een strakke vijver zijn er een aantal dingen om op te letten. Tijdens het ontwerpproces zullen wij in overleg met u de mogelijkheden bekijken en overleggen. We raden altijd aan om een vijver niet groter te maken dan 25% van het tuinoppervlak, maar het ontwerp van de vijver zelf kan geheel naar uw wensen opgezet worden. Om u een beeld te geven van alle mogelijkheden vertellen we u graag meer over de populairste overwegingen.

Een strakke vijver boven of onder de grond

Een strakke vijver kunnen we zowel boven- als onder de grond realiseren. Een verdiepte vijver valt mooi weg en, als de vijver ondiep is, kan een prachtig spiegel-effect hebben. Wilt u de strakke elementen van uw vijver zichtbaar houden? Dan is een bovengrondse vijver een mooie keuze. De strakke elementen van een bovengrondse vijver passen goed bij moderne woningen.

20_08-1600x1065

Wel of geen vissen?

Een strakke vijver leent zich uitermate goed voor het houden van vissen. De altijd populaire koivijver is hier een mooi voorbeeld van. Een veilige en gezonde vijver met vissen geeft leven aan uw tuin en is een mooi gespreksstarter. Voor het creëren van een gezonde leefomgeving moet een koivijver voorzien zijn van de juiste waterfiltering. Daarnaast zijn koikarpers planteneters en moet eventuele beplanting dus worden afgezonderd van de vissen. Dit kan gedaan worden door een plantenzone in te richten.

Ruimte voor waterzuivering

Waterkwaliteit is belangrijk voor elke vijver. Waterzuivering in vijvers kan op verschillende manieren gedaan worden. Voor strakke vijvers is er vaak een filter- en pompsysteem wat de waterkwaliteit van uw vijver onder controle houdt. Ook kan er gebruik gemaakt worden van waterzuiverende beplanting die op een groene manier de waterkwaliteit van uw strakke vijver controleert. Welke optie uw voorkeur ook heeft. In het ontwerp van de vijver moet er rekening worden gehouden met de ruimte die de waterzuivering inneemt. Een filter- en pomp systeem staat los van de vijver en moet dus ook bij het ontwerp een nette plek krijgen.

Beplanting in een strakke vijver

Met een combinatie van diverse soorten beplanting kunt u een strakke vijver omtoveren tot een levendige en kleurrijke plantenzee. De natuurlijke elementen van de beplanting steken mooi af tegen de strakke vormgeving van de vijver en kan ook nog een nuttig doel dienen. Zoals eerder is gezegd, kan de waterkwaliteit gecontroleerd worden door waterzuiverende beplanting. Waterplanten kunnen via hun wortels fosfaten en stikstof uit het water halen. Dit zorgt niet alleen voor een verbeterde waterkwaliteit, maar helpt ook met het weren van algen en het bevorderen van de groei van waterzuiverende bacteriën. Met waterzuiverende beplanting kunt u dus op een groene manier uw vijver schoon en algenvrij houden. Daar
20_05-1600x1064

Een strakke zwemvijver?

Voor een heerlijke, natuurlijke zwemervaring is een zwemvijver een prachtige optie. Een zwemvijver geeft u het gevoel dat u in de wilde natuur zwemt in uw eigen achtertuin. Wij adviseren u graag over het combineren van beplanting, vissen en de mogelijkheid om te zwemmen in uw vijver.

Een strakke zwemvijver komt qua vormgeving wat dichterbij een traditioneel zwembad, maar met behoud van de natuurlijke ervaring. Wilt u een groene zwemervaring met wat extra comfort? Dan is een biopool ook een mooie keuze.

Uw strakke vijver door Waterwel aangelegd

Genieten van een strakke vijver in uw tuin? Dan is een vijver van Waterwel een prachtige keuze. Een strakke vijver van Waterwel is volledig naar eigen wens op maat samen te stellen. Als gespecialiseerde vijverbouwer begeleiden wij u tijdens het complete proces en bieden we een uitgebreid optiepakket aan. Benieuwd naar de mogelijkheden? In onze showroom vertellen we u graag meer. Maak een afspraak met een van onze adviseurs en laat u inspireren.