Een zwembad verwarmen zo werkt het

Het hele jaar door zwemmen in zwemwater dat constant op temperatuur blijft: dat is wat iedere zwembadeigenaar wil. Wat zijn eigenlijk de mogelijkheden om een zwembad te verwarmen? En is de ene optie energiezuiniger dan de andere? In dit blog leggen wij uit hoe het zit.

Een eigen zwembad is voor velen een droom. Tijdens een bloedhete zomerdag klinkt een verfrissende duik dan ook niet verkeerd. Investeert u in een zwembad, dan is het is wel zo prettig om er het hele jaar door van te genieten. Zelfs tijdens koude maanden.

De opties om een zwembad te verwarmen

De ideale zwembadwater temperatuur ligt tussen de 25 en 28 graden celsius. Tijdens de warmere seizoenen is het soms al een uitdaging om de watertemperatuur constant te houden. Laat staan in de wintermaanden.

De meeste zwembadeigenaren verwarmen hun bad vanaf april tot en met oktober. Een kleinere groep eigenaren van een zwembad verlengt het zwemseizoen door het zwembad te verwarmen tussen februari en november. Hoe fijn is het dan om het hele jaar door te zwemmen?

Gelukkig bestaan er verschillende opties om een zwembad te verwarmen. Bijvoorbeeld met een sterkte All Season warmtepomp in combinatie met een cv-warmtewisselaar. Wij zetten alle mogelijkheden voor het verwarmen van een zwembad op een rijtje. Inclusief voor- en nadelen.

Optie 1: verwarmen met een warmtepomp

Sinds de energieprijzen op zijn zachtst gezegd de pan uit rijzen, neemt de populariteit van warmtepompen toe. De warmtepomp is niet alleen een goede optie voor het verwarmen van een woning: ook voor het verwarmen van zwembadwater is een warmtepomp zeer geschikt.

Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp werkt eigenlijk als een koelkast of airco. Alleen in plaats van de lucht te koelen, haalt een warmtepomp warmte uit de lucht, bodem of uit grondwater.

De voordelen van een warmtepomp:

Nadelen van een warmtepomp:

Houd rekening met een flinke unit in uw tuin. Er is een grote rhododendron nodig om de warmtepompunit achter teverbergen. Om die reden moet er wel voldoende plek zijn in uw tuin om een warmtepomp te installeren. Ook is een warmtepomp geen volledig stille energieopwekker. Het zoemende geluid van een warmtepomp is aanwezig, maar wordt eigenlijk nooit als storend ervaren.

Optie 2: Zwembad verwarmen met behulp van zonnecollectoren

Zonnecollectoren zetten zonlicht om in energie voor verwarming. Zonnecollectoren worden nog weleens verward met zonnepanelen. Toch werken ze anders. Zonnepanelen zetten opgevangen zonlicht namelijk om in stroom. Zonnecollectoren zijn verbonden aan een zonneboiler en zetten de warmte van de zon om in warm water.

Een zonnecollector is verkrijgbaar in twee uitvoeringen, namelijk:

De voordelen van een zonnecollector:

De zon doet al het werk. Zonlicht opvangen is gratis. Geen energiekosten dus om een zwembad op deze manier te verwarmen.

Nadelen van een zonnecollector:

Dit type zwembadverwarming werkt alleen op het moment dat de zon daadwerkelijk schijnt. Een voordeel in de zomermaanden, maar een nadeel in de herfst en de winter, wanneer er veel bewolking is en de dagen kort zijn. De collectoren worden gevuld met water dat door een pomp in een collectorvat terecht komt. Wanneer de juiste temperatuur is bereikt en het water wordt opgevangen, geeft dit een borrelend geluid.

Optie 3: verwarmen met behulp van een warmtewisselaar aangesloten op een cv-ketel

Het hele jaar door genieten van een verwarmd zwembad is absoluut mogelijk. Helemaal wanneer het water wordt verwarmd door middel van een warmtewisselaar die is aangesloten op een cv-ketel, boiler of op het elektriciteitsnet.

Voordelen van een warmtewisselaar:

Lang wachten tot het zwembadwater warm is hoeft niet met een warmtewisselaar. Deze manier van het verwarmen van een zwembad is relatief snel. Een ander groot voordeel is dat de warmtewisselaar een zwembad het hele jaar door kan verwarmen. Het is ook nog eens een hele betrouwbare manier van verwarmen.

Nadelen van een warmtewisselaar:

De hoge kosten zijn absoluut een groot nadeel van een warmtewisselaar. Helemaal sinds de energieprijzen fors zijn gestegen. Laat een warmtewisselaar altijd installeren door een expert.
Lamellenafdekking_PP_zwembad_Otterlo

Optie 4: bespaar op verwarmingskosten met een lamellen afdeksysteem

Een lamellen afdeksysteem bestaat uit een deken van losse, maar wel geschakelde lamellen van kunststof. Vaak worden lamellen geleverd met een automatisch oprolsysteem.

Een lamellen zwembadafdekking heeft meerdere voordelen. Het is natuurlijk prettig om een zwembad af te dekken, zodat er geen bladeren of andere troep in kan vallen. Lamellen hebben nog een ander groot voordeel: door een zwembad op deze manier af te dekken bespaart een zwembadeigenaar gemiddeld flink op zijn energiekosten.

Warmte blijft simpelweg langer in het zwembad, zodra het zwembad is afgesloten met een lamellen afdeksysteem. Met veel gemak en een druk op de knop sluiten of openen de lamellen, doordat ze oprollen. In de showroom van Waterwel zijn verschillende afdeklamellen te zien. Ook zijn hier twee verschillende bouwkundige toepassingen voor het wegwerken van het lamellen afdeksysteem te beleven.

Voordelen van zwembadlamellen:

Nadelen van zwembadlamellen:

Eigenlijk zijn er weinig nadelen om op te noemen. Laat u goed informeren over de mogelijkheden in materialen, kleuren en manier van plaatsing.
ondergronds-buitenzwembad-met-overkapping-putten-waterwel-005

Optie 5: een bouwkundige overkapping

Niet alleen voor veiligheid en comfort is de overkapping van een zwembad ideaal. Het is ook nog eens een duurzame manier om water warm te houden.

Voordelen van een zwembadoverkapping:

Naast de veiligheid, heeft een overdekt zwembed nog een aantal voordelen:

Nadelen van een zwembadoverkapping:

Een zwembadoverkapping is een behoorlijk grote constructie. Een dergelijke constructie moet passen in een tuin. Ook al is de overkapping inschuifbaar: hij blijft wel zichtbaar.

Benieuwd naar de opties van een zwembad met verwarming? We vertellen graag meer over de mogelijkheden. Kom langs in onze showroom in Barneveld en ontdek de mogelijkheden voor een zwembad op maat.