Welk zwembad moet ik kiezen?

De keuze op het gebied van zwembaden is groot. Tegenwoordig is er veel mogelijk: van kant-en-klare zwembaden tot luxe uitgedachte en gebouwde zwembaden. Waterwel bouwt niet alleen zwembaden, de ervaring leert dat goed advies meer dan belangrijk is om een keuze voor het ideale zwembad te maken. Lees onze tips en ontdek welk type zwembad de beste keuze is.

Wat is een bouwkundig zwembad?

De term bouwkundig zwembad valt regelmatig. Maar wat is nu eigenlijk een bouwkundig zwembad en is daar maar één soort in te vinden? “Absoluut niet”, zegt Willem Onderstal, adviseur bij Waterwel. “De term bouwkundig zwembad komt vooral voort uit het feit dat het zwembad niet kant-en-klaar is, maar zorgvuldig op maat gemaakt wordt.” 

Bij Waterwel hebben we jarenlange ervaring in het realiseren van zwembaden. Allerlei soorten zwembaden passeerden ons portfolio. “De ervaring leert ons dat kwaliteit in elke keuze het belangrijkste is. Daarom geven wij graag iedereen die op zoek is naar een zwembad passend advies. Er komt nou eenmaal nogal wat kijken in de zoektocht en bij de aanschaf van een zwembad.”

Bouwkundig-binnenzwembad

Verschillende typen (bouwkundige) zwembaden

Iemand die zich online oriënteert op een zwembad, komt er al snel achter dat er veel verschillende typen zwembaden bestaan. Vooral de term bouwkundig zwembad komt een zwembad-zoeker geregeld tegen. De manier waarop een zwembad wordt gebouwd heeft invloed op de afwerking, de kwaliteit en de waterdichtheid.

Een zwembad bouwen is dan ook veel meer dan een gat in de grond graven en dat vullen met water. Welk type bouwkundig zwembad mogelijk is, hangt onder andere af van de grond, de ligging van de tuin en ook het type woonhuis speelt mee. Wij zijn al jaren specialist in het realiseren van bouwkundige zwembaden. Bij Waterwel houden we rekening met allerlei factoren.

“Welk bouwkundig zwembad mogelijk is, bespreken we graag in een adviesgesprek. We denken mee over de beste plek van het zwembad in de tuin. Het is bijvoorbeeld verstandig om het terras aan te leggen in de zon. Dus het liefst een ligging op het zuidwesten van de tuin”, tipt Willem.

Tip van Waterwel: “Het is goed om voorafgaande in de zoektocht naar een zwembad na te denken of u een mooi weer zwemmer bent of juist een sportieve zwemmer, die wil zwemmen in de maanden maart tot en met oktober. Daar moet namelijk de zwembadverwarming op aangepast worden. Of trotseert u zelfs de koude wintermaanden en dienen wij de verwarmingstechniek aan te passen, zodat zwemmen het hele jaar door mogelijk wordt?”

De keuze voor een bouwkundig binnen- of buitenzwembad

Wanneer u de keuze heeft gemaakt voor een bouwkundig zwembad op maat, dan zijn er verschillende soorten zwembaden mogelijk:

Hoogwaterlijn zwembad of skimmer zwembad

Bij een hoogwaterlijn zwembad werken we met verfijnde en subtiel lage skimmers aan één zijde van het zwembad. Deze skimmers plaatsen we altijd in de tegengestelde positie van de inspuiters. Een zwembad-skimmer is het afzuigpunt voor vuil dat in het zwembad terechtkomt. De inspuiters aan de andere zijde zorgen voor de juiste hydrauliek van het water, richting de skimmers. Een zwembad-skimmer wordt meestal op ongeveer twee centimeter onder de zwembadrand gemonteerd. Hierdoor ligt de waterlijn zo hoog mogelijk.

Een zwembad-skimmer zorgt ervoor dat oppervlaktevuil uit het zwembadwater wordt gefilterd. Via het terras, óf direct vanuit het zwembad, haalt u een filtermandje uit de skimmer. Het mandje leegt u en maakt u vervolgens schoon. Hoeveel skimmers er nodig zijn, is afhankelijk van de grootte van het zwembad.

Bij een skimmer zwembad wordt een hoge skimmer toegepast. Dit type skimmer is voordeliger in aanschaf. Het is belangrijk dat het waterniveau tot halverwege de skimmer komt te liggen. Bij een hoge skimmer moet het waterniveau dus een stukje naar beneden toe. De waterlijn ligt in dit geval lager.

Hoogwaterlijn-zwembad-2

Overloop zwembad

Bij een overloopzwembad is een extra buffertank nodig om water in op te slaan. Als het veel of langdurig regent, overstroomt dit type zwembad sneller. Als een gezin actief in dit type zwembad zwemt is de kans groter dat er water over de zwembadrand wegstroomt. Het is mogelijk om dit water op te vangen in een buffertank. Er moet bij dit type zwembad dus ruimte zijn voor een buffertank in de tuin.

Een overloopzwembad is gemiddeld 20 tot 25 % duurder dan een hoogwaterlijn zwembad. Een overloopzwembad wordt ook wel een spiegelbad genoemd. Omdat het water zo mooi vlak en hoog staat, dat de omgeving mooi weerspiegeld wordt in het water. Een groot voordeel van dit type zwembad: het zwemwater blijft altijd zeer schoon, dankzij een betonnen goot die rondom het zwembad wordt gestort. Het filtersysteem filtert vuil aan alle kanten van het zwembad weg.

Overloop-zwembad-2

Onderloopzwembad​

Het onderloop zwembad is bijna hetzelfde als het overloopzwembad. Het verschil zit in de manier waarop vuil en overtollig water worden gezuiverd en wegloopt; namelijk niet over de zwembadrand, maar eronder. Het voordeel van dit type zwembad is dat vuil geen kans krijgt om zich te verzamelen aan de waterlijn. Het vuil wordt onder de rand al gezuiverd. Vuile zwembadranden bestaan daarom niet bij dit type zwembad. 

Tip van Waterwel: “In onze showroom laten we de verschillende opties graag zien. Kom langs en neem zwemspullen mee. Het is mogelijk om te proefzwemmen.”

Bouwkundig binnenzwembad

Binnenzwembaden zijn wat ons betreft altijd bouwkundige zwembaden. Bij het aanleggen van een binnenbad komt veel kijken. De fundering van de woning moet het zwembad aankunnen. Vaak wordt een binnenbad in een kelder geplaatst, die eerst uitgegraven dient te worden. Bij het realiseren van een binnenzwembad zijn tekeningen en berekeningen heel belangrijk. 

Daar komt bij dat een binnenbad ‘voor altijd’ wordt gerealiseerd. Omdat het een dure en precieze klus is om een binnenbad te bouwen, komt het vrijwel nooit voor dat het zwembad na een aantal jaar aangepast wordt in stijl of grootte. Het is daarom des te belangrijker om u goed te laten informeren. Kiest u voor een binnenzwembad? Dan raden wij aan om alleen gebruik te maken van ingebouwde delen van koper of RVS. 

Houd ook rekening met een goede luchtbehandelingsinstallatie. Om grip te krijgen op een gezonde luchtvochtigheid en het afvangen van bijvoorbeeld chloordampen. Ook condensvorming wordt hiermee voorkomen. In ons adviesgesprek bespreken we de verschillende mogelijkheden voor luchtbehandelingsinstallaties. 

Bij het aanleggen van binnenzwembaden zien we vaak luxe materialen terug. Prachtige mozaïek tegeltjes met een indrukwekkend patroon geven een binnenzwembad een luxe uitstraling. 

Tip van Waterwel: “Kies alleen voor RVS of koper elementen bij de aanleg van een binnenzwembad. Elementen van plastic – ook de sterkste kunststofsoorten – worden op den duur poreus en kunnen lekkages veroorzaken aan het zwembad.”

Bouwkundig-binnenzwembad-2

Prefab zwembaden van PPC

Wanneer er een snelle doorlooptijd gewenst of nodig is, dan is een PPC zwembad aan te bevelen. De realisatie van dit geprefabriceerde bad kan met ruim een week al klaar zijn. 

Waterwel kiest ervoor om geen polyester zwembaden te leveren. De kwaliteit van dit soort baden is niet vergelijkbaar met de kwaliteit van onze overige zwembaden. 

We willen alleen de beste kwaliteit leveren en willen dat onze klanten nog jarenlang plezier hebben van onze zwembaden. We bieden wel een kwalitatief hoogwaardig alternatief voor een polyester zwembad-kuip; namelijk PPC. De hardste kunststofsoort die bestaat. PPC is heel stevig en daarnaast ook nog eens krasvrij.

De voordelen van een PPC zwembad:

Snel bouwproces. Binnen 1,5 week mogelijk om te zwemmen. Bij een prefab beton zwembad duurt dit gemiddeld 3 tot 5 weken;
PPC-zwembad

De plaats in Nederland is belangrijk voor de constructie van een zwembad

Ook bij het realiseren van een buitenzwembad komt een hoop kijken. De mogelijkheden voor verschillende typen buitenzwembaden zijn groot. Diverse typen zwembaden brengen stuk voor stuk eigen voordelen en soms ook nadelen mee. Het is voor de manier van bouwen van het zwembad van belang in welk gebied in Nederland de zwembadeigenaar woont.

Dat heeft te maken met de kwaliteit van de grond. Sommige gebieden in Nederland hebben een nattere bodem dan andere gebieden. Onder andere in Harderwijk en Zeewolde is het grondwaterpeil hoger dan gemiddeld. In het geval van een natte ondergrond is een sterke onderconstructie nodig, omdat de kans aanwezig is dat het zwembad verzakt.

Houd daarom rekening met de stand van het grondwaterpeil. Als het grondwaterpeil te hoog is dan leggen we tijdens het uitgraven van het bad een bronbemaling aan. Hebben we te maken met een zakgrond? Dan is het noodzakelijk om een constructieberekening te laten maken. Daarmee bepalen we welke bewapening nodig is voor het beton. Ook weten we aan de hand van deze constructieberekening of er heipalen nodig zijn om de betonconstructie op zijn plek te houden.

“Dat heeft te maken met de kwaliteit van de grond. Sommige gebieden in Nederland hebben een nattere bodem dan andere gebieden. Onder andere in Harderwijk en Zeewolde is het grondwaterpeil hoger dan gemiddeld. In het geval van een natte ondergrond is een sterke onderconstructie nodig, omdat de kans aanwezig is dat het zwembad verzakt”, legt Willem uit.

Verschillende manieren voor het bouwen van een buitenzwembad

Naast verschillende typen zwembaden, is er ook nog een onderscheid in de manier waarop een zwembad wordt gebouwd. Dit heeft onder andere invloed op de bouwtijd en de mogelijkheid om het zwembad wel of niet af te werken met tegels.

Bij dit type bouwkundige zwembaden bestaan de wanden van het zwembad uit prefab op maat gemaakte betonwanden. Dat betekent dat we de wanden kant-en-klaar in het gegraven gat plaatsen. Nadat de betonnen vloer is gestort.Een zwembad met prefab betonwanden wordt vervolgens netjes afgewerkt met speciaal zwembadfolie of met tegels. De werking van prefab betonwanden is minimaal. Toch raden wij het in dit geval af om de wanden te betegelen. “Ook al is er minimale werking, de tegels kunnen toch gaan scheuren of loslaten”, legt Willem uit.

Het is ook mogelijk om met betonblokken de wanden van het zwembad op te metselen. Het nadeel is dat deze manier van het bouwen van een zwembad langer duurt, omdat metselen meer tijd kost. Toch is het een relatief voordelige manier om een zwembad te bouwen. De kosten voor arbeidsuren zijn bij het bouwen van dit type zwembad vaak wel wat hoger.Met betonblokken van 20 cm dik, wordt het zwembad opgemetseld. Daarna volgt een stuclaag. Door het stucwerk krijgt het zwembad hele gladde wanden. Daarop brengen we de foliebekleding aan. Het is niet verstandig om voor tegels te kiezen, omdat metselwerk werkt. Daardoor kunnen tegels loslaten. En de waterdichtheid van een zwembad is in dat geval niet gegarandeerd.

Het is ook mogelijk om een zwembad te bouwen door ter plekke beton te storten in een vooraf gemaakte bekisting. Bij deze manier van bouwen is het wel mogelijk om het zwembad af te werken met tegels. Deze manier van bouwen is de duurste optie, maar biedt wel de mogelijkheid om het zwembad mooi af te werken met veel verschillende soorten en typen tegels. Ook is dit type zwembad toepasbaar op de meeste ondergronden. Door het gewicht en de kracht van een dubbele bewapening is deze bak niet van zijn plaats te krijgen.

Tip van Waterwel: “gebruik geen tegels bij prefab betonnen wanden of gemetselde zwembaden. Metselwerk en prefab wanden kunnen werken. Tegels kunnen hierdoor breken of loslaten en de waterdichtheid van het zwembad is dan niet gegarandeerd.”

Verschillende kleuren en afwerkmogelijkheden voor zwembaden

Denk goed na over de afwerking van het zwembad. Of tegels mogelijk zijn, hangt af van de manier waarop het zwembad is gebouwd. Folie is bijna altijd mogelijk. Voor beide opties zijn veel verschillende kleuren mogelijk.

Wij vinden het belangrijk dat u kiest voor een zwembadafwerking die aansluit op het type woonhuis waarin u woont. Woont u landelijk of juist heel modern? Bij een landelijke woning is Ibiza-stijl-wit wellicht niet helemaal passend. Een donkere kleur folie of tegel sluit beter aan bij een landelijke bouwstijl.

Donkere kleuren geven een zwembad en het water een meer natuurlijke uitstraling. Dit past prachtig in een landelijke omgeving. Moderne kleuren passen juist weer goed bij een huis met een hele strakke, moderne bouwstijl. Heeft u trouwens ook nagedacht over een poolhouse en de technische ruimte? Moet er wel of geen ruimte komen waar u voor en na het zwemmen kunt douchen? Het zijn allemaal factoren die meespelen bij de aanschaf van een zwembad.

Tip van Waterwel: “De kleur van zwembadfolie of van zwembadtegels is bepalend voor de uitstraling van een zwembad. Denk dus goed na of de kleur wel past bij uw type woonhuis.”

Dit zwembad past bij mij

Het maken van de juiste keuze voor een zwembad is duidelijk niet zo makkelijk. Wellicht heeft het lezen van dit artikel bijgedragen in de zoektocht naar het perfecte zwembad. Wilt u meer weten over verschillende typen zwembaden of de mogelijkheden doorspreken? Kom langs in onze showroom. We tonen graag de verschillende mogelijkheden voor een zwembad dat het beste bij u past.