Tips om uw nieuwe zwembad energiezuiniger te maken

Een luxe buitenzwembad betekent dat u elke dag kunt genieten van ultiem waterplezier. Voor het verwarmen en verlichten van uw zwembad wordt er energie verbruikt. Voor de duurzaamheid en de energierekening is het natuurlijk fijn als die energie zo efficiënt mogelijk wordt ingezet. Als u op zoek bent naar een energiezuinig zwembad, dan helpen wij u graag verder.

Wat maakt een zwembad energiezuinig?

Om een energiezuinig zwembad te ontwerpen moet er op 2 dingen gelet worden: energie moet zo efficiënt mogelijk gebruikt worden en warmteverlies moet zo veel mogelijk tegengegaan worden. Om deze doelen te behalen zijn er een aantal dingen waar wij op letten bij het plaatsen van een nieuw zwembad.

Zonnecollectoren warmen water op zonder stroomverbruik

Een warmtepomp gebruikt omgevingswarmte voor efficiëntie

Zwembadverwarming met een warmtepomp en zonnecollectoren

Het verwarmen van het zwembadwater is het meest energie intensieve onderdeel van elk zwembad. Om de temperatuur van het zwembad op een comfortabel niveau te krijgen en te houden is er veel energie nodig. Met een warmtepomp wordt het energieverbruik tijdens dit proces sterk verminderd. Een warmtepomp haalt de warmte uit de lucht en zet die in om het zwembad te verwarmen. Daarnaast berekent de warmtepomp zelf de meest energiezuinige manier om de watertemperatuur constant te houden. Hierdoor is de efficiëntie van een warmtepomp vele malen hoger dan traditionele zwembadverwarming. Heeft u een warmtepomp in huis? Dan kan u het zwembad ook verwarmen met die pomp. We plaatsen dan een platenwisselaar zodat uw warmtepomp warm water naar uw zwembad kan pompen.

Wilt u zwembadverwarming die volledig energievrij is? Dan zijn zonnecollectoren een goede optie. Zonnecollectoren warmen op door de zon en doordat het zwembadwater door de zonnecollectoren loopt, warmt het water op. We plaatsen zonnecollectoren op een dak, waar ze de warmte van de zon optimaal kunnen opvangen.

Minder energieverlies door korte leidingen

Wanneer het zwembadwater is opgewarmd door een warmtepomp of zonnecollectoren, dan moet het water vanuit de machinekamer weer terug naar het zwembad toe. Wanneer het water via de leidingen weer naar het zwembad gaat, verliest het al een deel van de warmte, al voordat het in het zwembad beland. Door de machinekamer dichtbij het zwembad te plaatsen, kunnen de leidingen zo kort mogelijk zijn. Hierdoor is er minder warmteverlies.

buitenzwembad-met-eigen-logo-van-mozaiek-008-waterwel-1200x800

Een goed geïsoleerd zwembad verbruikt minder energie

Als het zwembadwater verwarmd is, wilt u er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Een goede zwembadisolatie zorgt er dus voor dat u fors minder energie verbruikt met het opwarmen van uw zwembad. Niet voor elk zwembad is het relevant om te investeren in zwembadisolatie. Afhankelijk van de waterbron, grondsoort en de afmetingen van het zwembad kunnen wij u adviseren of zwembadisolatie rendabel is in uw situatie.

buitenzwembad-amstelveen-1-022-waterwel-1200x800

Met een lamellen afdekking koelt het zwembad minder af

Door uw zwembad af te dekken als u het niet gebruikt, koelt het zwembadwater minder snel af. Naast de traditionele vormen van zwembadafdekking bieden wij ook polycarbonaat solar lamellen aan. Deze lamellen zorgen er niet alleen voor dat de warmte zo lang mogelijk in het zwembad blijft, ze warmen het water ook op! Daarnaast wordt het zwembad beschermd tegen vuil als u het niet gebruikt, wat weer scheelt in schoonmaak en onderhoud.
buitenzwembad-vinkeveen-waterwel-001-1200x900

LED zwembadverlichting is energiezuinig

Zwembadverlichting is ideaal als u het zwembad ook in de avond wilt gebruiken. Bij het plaatsen van nieuwe zwembaden met verlichting gebruiken wij altijd LED-verlichting. LED zwembadverlichting gaat niet alleen langer mee, het gebruikt ook minder energie dan de traditionele zwembadlampen. Heeft u al een zwembad, maar nog geen LED zwembadverlichting? Dan is het ook mogelijk om de bestaande verlichting te vervangen.

Wek zelf energie op met zonnepanelen

Uw zwembad gaat stroom verbruiken, hoe zuinig hij ook is ontworpen. Naast het zo duurzaam mogelijk maken van uw zwembad is het daarom dus ook aan te raden om te kijken naar het duurzaam opwekken van energie. Heeft u al zonnepanelen? Dan wordt uw zwembad al op een duurzame manier van energie voorzien. Een zwembad wordt namelijk veel in de zomer gebruikt en dat is ook het moment dat uw zonnepanelen de meeste stroom genereren. Heeft u nog geen zonnepanelen? Dan kunnen we van harte aanbevelen om zonnepanelen te overwegen.

buitenzwembad-ederveen-waterwel-001-1200x800

Uw energiezuinig zwembad van Waterwel

Genieten van een heerlijk zwembad terwijl u de energierekening beperkt houdt, wie wil dat niet? Bij Waterwel helpen wij u graag met het ontwerpen van een energiezuinig en duurzaam zwembad. Als gespecialiseerde zwembadbouwer begeleiden wij u tijdens het complete proces en bieden we een uitgebreid optiepakket aan. Benieuwd naar de mogelijkheden? In onze showroom vertellen we u graag meer. Maak een afspraak met een van onze adviseurs en laat u inspireren.