De kou verdwijnt en de dagen worden langer, het wordt weer tijd om het zwembad aan te zetten! Elke lente is het weer tijd om uw zwembad klaar te maken voor de zomer. U wilt natuurlijk op en top kunnen genieten van uw zwembad en daarom is een goede voorbereiding erg belangrijk. Wij vertellen u hoe uw zwembad in 5 stappen weer helemaal klaar kan zijn voor de zomer.
Uw zwembad goed opstarten na de winter is erg belangrijk. U heeft uw zwembad winterklaar gemaakt en het is dan ook belangrijk om uw zwembad ook weer zomerklaar te maken. Door op dit moment het zwembad goed schoon te maken en ook onderhoud te plegen zorgt u ervoor dat uw zwembad in goede conditie blijft en dus ook langer meegaat. Als u deze stappen volgt kunt u met een gerust hart genieten van uw zwembad deze zomer. Let op: per zwembad kunnen bepaalde instructies afwijken. Houd daarom ook goed de handleiding van uw zwembad bij de hand.
Schoonmaken is de eerste stap. Daarmee beginnen we met het schoonmaken van de winterafdekking. Zorg ervoor dat zoveel mogelijk vuil van de winterafdekking verwijderd is voordat u het van het zwembad afhaalt, want het zou vervelend zijn als dat vuil alsnog in het zwembad zou komen.
Vervolgens kunt u het vuil wat alsnog in het zwembad terecht is gekomen eruit vissen met een schepnet. Mocht er vuil op de bodem liggen heeft u mogelijk ook een dieptenet nodig. Als u gebruik maakt van winterdrijvers kunt u deze er nu ook uithalen. Reinig vervolgens de skimmers met een kunststofreiniger en verwijder ook het vuil uit de skimmermanden. Het kan zijn dat er zwarte randen aan de zijkant van uw zwembad zitten. Dit is vaak kalkaanslagen kan schoongemaakt worden met een waterlijnreiniger.
Nu is het tijd om uw zwembad weer op te starten. Verwijder eerst eventuele afsluitdoppen en sluit de zandfilterpomp weer aan. Daarbij moet u niet vergeten de slangen te ontluchten en het filter voor zover mogelijk te vullen met water.
Vervolgens kunnen alle kranen open worden gezet. Het is aanbevolen om eerst een backwash te doen en daarna de zandfilterpomp een aantal dagen het water te laten filteren tot het water weer helemaal helder is. Dit doet u door eerst het voorfilter van de zwembadpomp te vullen met water en vervolgens de zeswegkraan op circuleren te zetten. Als de filterinstallatie weer normaal draait kan de zeswegkraan weer terug op de normale filterstand.
Om waterverlies en schade aan de installaties te voorkomen is het belangrijk om te controleren op lekkages. Als er lekkages in de installatie zitten kunnen apparaten drooglopen en daardoor schade oplopen. Controleer of er geen vocht uit de apparatuur komt en alle slangen goedzijn aangesloten. Het is ook belangrijk om bij deze stap de zwembadverwarming te controleren.
De PH-waarde van het zwembadwater dient tussen de 7.0 en 7.4 te liggen. De ideale PH-waarde van zwembadwater is 7.2. Met PH plus en PH minus poeder kunt u de PH-waarde van uw zwembad verhogen en verlagen.
De alkaliteit van het zwembadwater wordt uitgedrukt in een TA-waarde. Een goede TA-waarde zorgt ervoor dat de PH-waarde langer stabiel blijft en zit tussen de 100ppm en 150ppm. Met een TA-waarde verhoger kunt u de waardes van uw zwembadwater op peil houden.
Een normale chloorwaarde voor zwembadwater ligt tussen de 1ppm en 2ppm per liter. Als de chloorwaarde van uw zwembad te laag is kunt u deze ophogen met chloorshock. Voorzichtigheid is hierbij erg belangrijk, want chloor blijft een gevaarlijk product en te hoge waardes kunnen slecht zijn voor de gezondheid.
Groen zwembadwater betekent dat er algen in uw zwembadwater zitten. Hierdoor is de waterkwaliteit beneden peil en wordt uw zwemplezier aanzienlijk verminderd. Om de algen uit uw zwembad te krijgen is het belangrijk om de chloorwaarde van uw zwembad tijdelijk te verhogen tot maximaal 3ppm per liter. Daarnaast is het ook verstandig om Anti-Alg producten toe te voegen. Laat vervolgens de zwembadpomp de hele dag door aanstaan en controleer dagelijks de waardes van uw zwembad en corrigeer waar nodig. Op een gegeven moment sterven de algen af en kunnen ze uit het zwembad worden gehaald.
Dode algen uit het zwembadwater halen
Om dode algen uit het zwembadwater te halen voegt u vlokkingsmiddel toe aan het zwembadwater en laat u de pomp 24 uur draaien op circuleringsstand. Hierdoor kan het vlokmiddel alle algen aan zich binden. Vervolgens kan de zeswegkraan weer op de filterstand worden gezet. Mogelijk is het ook nodig om het zwembad een paar minuten te laten backwashen. Met een zwembadstofzuiger kunt u de bodem ook vrij van algen maken.
Als u al deze stappen heeft doorlopen is uw zwembad helemaal klaar voor de zomer. We adviseren u wel om de zwembadpomp nog een aantal dagen aan te laten staan. Hierdoor circuleert alles goed en kunnen de reinigingsmiddelen goed hun werk doen. Het is ook belangrijk om de waterkwaliteit de eerste dagen goed te testen. Hierdoor weet u zeker dat het water van goede kwaliteit is en stabiel blijft.
In principe kunt u zelf uw zwembad zomerklaar maken. Het is echter wel een aardige klus en luistert soms ook best nauw. Om u te ontzorgen biedt Waterwel onderhoudscontracten aan. Wij komen dan met regelmaat langs om de waterkwaliteit te controleren en plegen onderhoud aan het zwembad en aan het water. Hierdoor kunt u zorgeloos genieten van uw zwembad. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Alvast veel zwemplezier!
Waterwel B.V.
Anthonie Fokkerstraat 41
3772 MP Barneveld
Openingstijden showroom
Ma t/m vr
Za & zo
09:00 – 17:00
Gesloten
Openingstijden magazijn
Ma t/m vr
Za
06:00 – 17:00
08:00 – 12:00
Website & marketing by Sparklet | Privacyverklaring | Sitemap | Algemene voorwaarden