Beregeningsplan opstellen
Voor beplanting, borders, gazons, hagen en tuinen is het van groot belang om op het juiste moment in de juiste hoeveelheid water te worden voorzien. Dat kan handmatig, maar een beregeningssysteem kan daarbij ontzettend helpend zijn.. nooit meer nadenken over de besproeiing, altijd beregening in de juiste mate en ook een besproeide tuin terwijl u zelf niet thuis bent.
Een beregeningssysteem draagt bij aan een onderhoudsvriendelijke en gezonde tuin met een levendige uitstraling. De installatie van een beregeningssysteem begint bij het opstellen van een beregeningsplan. Daarover, en over de stappen erna, vertellen we graag meer.
Waarom een beregeningsplan?
U wilt graag een tuin die in topconditie is, die weinig onderhoud vraagt en die er groen en levendig bij staat? Een beregeningssysteem is in veel gevallen een waardevolle toevoeging. Het realiseren van een beregeningssysteem start met een beregeningsplan.
Een beregeningsplan zorgt voor een efficiënt beregeningssysteem. Bij het opstellen van een beregeningsplan wordt nagedacht over diverse zaken, zoals:
- Over de juiste plaatsing en werking van de sproeiers.
- Over welk type sproeier het meest geschikt is.
- Over welke hoeveelheid water er per sproeironde nodig is.
Door hier van te voren grondig onderzoek naar te doen en alles goed in een plan te verwerken, kunt u na de aanleg optimaal profiteren van de voordelen van geautomatiseerde beregening. Want, met een beregeningsplan zorgt u dat de verschillende onderdelen van het systeem, zoals de sproeiers, druppelslangen, leidingen, afsluiters en eventuele besturingscomputers, nauwkeurig op elkaar afgestemd zijn.
Bij een goed ingesteld beregeningssysteem hoeft u nooit meer zelf te slepen met slangen en sproeiers, wordt de tuin gelijkmatig besproeid, droogt beplanting niet uit en bespaart u op water door gerichte beregening. Kortom, een besparing in tijd en water!
De perfecte beregening van uw tuin
Wanneer u investeert in het beregeningssysteem voor uw tuin dan wilt u uiteraard een perfect eindresultaat. Dat eindresultaat omvat dat:
- alle plekken in de tuin bereikt worden door de installatie.
- de installatie zo staat ingesteld dat het optimaal aansluit bij de verschillende weersomstandigheden.
- de tuin er door de uitstekende beregening levendig en mooi uitziet.
Het realiseren van dit eindresultaat begint met de informatieverzameling voor het beregeningsplan en het opstellen van dit plan.
Informatieverzameling voor het beregeningsplan
Een goed beregeningsplan is volledig afgestemd op uw gazon en de beplanting in uw tuin. De grootte van uw tuin speelt uiteraard ook een belangrijke rol.
Om een beregeningsplan op te kunnen stellen is informatie nodig:
- De precieze afmetingen van een tuin, op schaal en in verhouding.
- Een schematische weergave van de tuin. Belangrijk dat het huis, de paden, de schuur en eventuele terrassen en / of vijvers zijn weergegeven.
- Een overzicht van de beplanting in de tuin, inclusief de hoogte van de beplanting.
- Het type grond in de tuin, gaat het om zandgrond, kleigrond of veengrond?
- Hoogteverschillen van de tuin.
- Ligging van de tuin ten opzichte van de zon.
- Locatie van de watertoevoer (bijvoorbeeld een bronput, een waterleidingnet of buitenwater).
Bij het opstellen van een beregeningsplan wordt veel gebruik gemaakt van zones. Veel tuinen kunnen worden opgesplitst in zones. Iedere zone kan een eigen type aan beplanting hebben, met een eigen behoefte aan de hoeveelheid water. Ook de ligging en de capaciteit van de waterpomp kunnen een rol spelen bij de indeling van de zones.
Beregeningsplan opstellen
Wanneer alle benodigde informatie is verzameld kan het plan voor de beregening worden opgesteld. Wanneer u zelf kennis heeft omtrent beregeningssystemen, tuinen en beplanting kunt u hier zelf mee aan de slag. Heeft u deze kennis niet? Dan is het de moeite waard om een beregeningsspecialist in te schakelen voor een gelijkmatige tuinberegening. Waterwel ontzorgt u graag op dit gebied!
Bij een beregeningsplan gaat het om het maken van de juiste keuzes.
#1: welk water wordt er gebruikt?
De beregening van tuinen kan met diverse soorten water worden gerealiseerd:
- Grondwater → wordt veel gebruikt bij grote tuinen. Voor beregening met grondwater is een put nodig in de grond. Vanuit deze put wordt met een buis en een pomp het water naar boven gebracht.
- Leidingwater → bij kleinere tuinen en terrassen kiezen we vaak voor leidingwater. Het grote voordeel is dat dit water altijd schoon is.
#2: handmatige of automatische beregening?
Bij automatisch beregening wordt doormiddel van een beregeningscomputer en een beregeningsprogramma de gehele tuin beregend. Het resultaat? De hele tuin wordt optimaal beregend zonder dat u er zelf naar om hoeft te kijken. U kunt ook kiezen voor handmatige beregening, hierbij houdt u zelf in de gaten wanneer de beregening nodig is en zit u zelf aan de knoppen.
#3: het type sproeier
Bij het opstellen van een beregeningsplan wordt ook nagedacht over het type sproeier. Iedere toepassing kan behoefte hebben aan een ander type sproeier. Ook ieder type beplanting kan invloed hebben op de keuze van de sproeier. Zo heeft een nevelsproeier bijvoorbeeld een heel fijn sproeibeeld waardoor bloemen en planten niet beschadigen.
De sproeitypes die we onderscheiden zijn: tuinsproeiers, nevelsproeiers, pop-up sproeiers, druppelslangen en zweetslangen.
Realisatie van de beregening
Na het opstellen van het beregeningsplan en het indelen van de tuin zones kan de realisatie van het beregeningssysteem beginnen. Het grondwerk wordt verricht, de watervoorziening wordt aangelegd en de beregeningscomputers worden ingesteld.
Wanneer dit goed is ingesteld kunt u de volledige beregening van uw tuin overlaten aan de beregeningsautomaat. Een handmatige aansturing behoort ook tot de mogelijkheden.
Tips bij tuinberegening
Bij de beregening van een tuin zijn er een aantal tips en weetjes die u op weg kunnen helpen.
- Wist u dat de beste tijd om te beregenen ‘s ochtends voor 07.00u is of ‘s avonds na 22.00u? Door de stand van de zon is het sproeien in deze periode het meest effectief.
- Wist u dat de meeste beplanting redelijk lang zonder water kan? Heel vaak sproeien is dan ook niet nodig. Vaak volstaat 1 of 2 keer per week sproeien, met de juiste hoeveelheid water.
- Tip: door gebruik te maken van een regenton, kunt u op een regenachtige dag water opvangen, wat u op een droge dag weer kunt gebruiken voor de beregening van de tuin. Wanneer u een grote hoeveelheid regenwater wilt opslaan zijn er ondergrondse regenwatertanks beschikbaar.
- Wist u dat een nieuw aangelegde tuin vaak meer tijd, aandacht en water nodig heeft dan een ‘oudere’ tuin? Dat komt doordat nieuw geplante struiken, bloemen en bomen kleiner zijn en kleinere wortels hebben. Hierdoor kunnen ze minder water opnemen, waardoor vaker water nodig is.
- Wist u dat planten en begroeiing beter bestand is tegen plagen en ziektes bij een optimale besproeiing? Tuinberegening kan zorgen voor gezonde vegetatie in de tuin, voor optimale groei.
- Wist u dat ook grasvelden en gazons belang hebben bij een goede beregening?
Een Waterwel beregeningsplan
Een beregeningsplan en het eruit voortvloeiende beregeningssysteem zorgen voor een prachtig onderhouden tuin in optimale bloei. Het beregeningsplan zorgt dat de gezondheid en de uitstraling van de tuin naar het hoogste niveau wordt getild.
Waterwel realiseert al jarenlang tuinberegeningssystemen voor particulieren en hoveniers. De plannen en systemen die we leveren zijn praktisch, innovatief en professioneel. Ook voor uw tuin maken we graag een beregeningsplan op maat. Laat u adviseren voor een passend beregeningsplan en beregeningssysteem! Neem contact met ons op.